Mesti baca: Senarai semak orang berjaya

Jika anda bercita-cita besar mahu berjaya dalam keusahawanan atau kerjaya makan gaji, berikut ialah sebahagian besar amalan yang mesti ada lakukan setiap hari.

Amalan ini sudah diamalkan oleh mereka yang berjaya. Anda hanya perlu meniru amalan mereka setiap hari!

motivasi, berjaya, minda
Imej dari Phillbarron.wordpress.com

Setiap pagi, sebelum memulakan komitmen harian, ambil masa untuk baca artikel ini, sekali gus mengingatkan diri sendiri inilah perkara yang mesti anda lakukan pada hari ini.

Agar anda tidak terlupa, sila bookmark artikel ini di komputer, tablet atau telefon pintar anda dan baca setiap pagi.

1. Solat Dhuha dan Doa

2. Rancang hari anda

Jangan mulakan hari secara tergesa-gesa dengan terus melakukan rutin kerja harian anda, sebaliknya ambil masa sejenak untuk memaklumkan kepada otak bawah sedar anda atau “memberitahu diri sendiri” bahawa “ini, ini dan ini adalah perkara mesti aku lakukan pada hari ini”. Lebih elok ambil pen dan kertas serta catatkannya satu persatu atau gunakan tablet atau telefon pintar anda. Aplikasi kalendar seperti Google Calendar dan sebagainya mampu membantu.

3. Hubungi Allah! 

Buat dan jangan buat!

  1. Sarapan pagi – Jangan abaikan sarapan pagi. Ia sumber tenaga anda sepanjang hari. Ambil makanan berkhasiat dan menyihatkan. Aplikasikan nasihat pakar pemakanan, iaitu “makan pagi seperti raja, makan tengahari seperti rakyat biasa dan makan malam seperti orang papa kedana”.

 

 

Nota: