Misteri Kewujudan Mumia Api Kebayan Suku Kaum Ibaloi

Fuh.My
Fuh.My – Mencetus Fenomena

Misteri Kewujudan Mumia Api Kebayan Suku Kaum Ibaloi | Misteri Mumia Api Kabayan ialah mumia kaum Ibaloi yang menetap diKabayan, utara Filipina. Mumia ini dianggap sebagai warisan dunia dan Filipina kerana keunikannya dan misteri kewujudannya.

Awalnya, mumia-mumia ini ditemui pada tahun 1900-an dengan keadaan baik di dalam Gua Timbak yang berada di atas gunung. Perjalanan untuk mendaki dan mencari mumia ini memerlukan masa kira-kira 5 jam lamanya.
Kaum asli Ibaloi mengawet ahli keluarga yang mati dengan menyalami mayat mereka di atas api. Setelah mayat kering ianya akan dimasukkan kedalam keranda kayu yang kemudiannya disembunyikan di dalam gua sekitar Kabayan.

Misteri Kewujudan Mumia Api Kebayan Suku Kaum Ibaloi2 Misteri Kewujudan Mumia Api Kebayan Suku Kaum Ibaloi Misteri Kewujudan Mumia Api Kebayan Suku Kaum Ibaloi3 Misteri Kewujudan Mumia Api Kebayan Suku Kaum IbaloiBeberapa saintis percaya, mumia api ini sudah wujud sejak tahun 1200-1500 Masehi di 5 bandar yang ada di Filipina dan dikebumikan di dalam gua-gua. Namun sayang, amalan pembuatan mumia ini terhenti kerana Sepanyol menjajah Filipina sekitar tahun 1500-an.

Ada keunikan dalam proses membuat mumia-mumia ini. Proses pembuatannya pun cukup memakan masa hingga berbulan-bulan. Sebelum menjadi mayat, mereka yang mahu dijadikan mumia dipaksa minum air yang sangat masin.

Misteri Kewujudan Mumia Api Kebayan Suku Kaum Ibaloi4 Misteri Kewujudan Mumia Api Kebayan Suku Kaum Ibaloi Misteri Kewujudan Mumia Api Kebayan Suku Kaum Ibaloi5 Misteri Kewujudan Mumia Api Kebayan Suku Kaum Ibaloi Misteri Kewujudan Mumia Api Kebayan Suku Kaum Ibaloi6 Misteri Kewujudan Mumia Api Kebayan Suku Kaum Ibaloi

Setelah meninggal, mayat itu dicuci dan diletakkan dengan posisi duduk di atas api (salai) untuk dijadikan mumia. Perkara itulah yang membuat cecair tubuhnya keluar. Asap tembakau juga ditiupkan ke dalam mulut mayat untuk mengeringkan organ-organ dalaman tubuh.

Mumia api yang jumlahnya sedikit ini diburu oleh orang-orang tIDak bertanggung jawab. Oleh sebab itu, kerajaan tempatan melindungi gua-gua yang diyakini terdapat mumia. Mumia api ini termasuk dalam salah satu benda paling terancam di dunia.

Baca juga:  Pendedahan E-Mel Rakan Kapten Zaharie Mengenai Simulator

Misteri Kewujudan Mumia Api Kebayan Suku Kaum Ibaloi7 Misteri Kewujudan Mumia Api Kebayan Suku Kaum Ibaloi Misteri Kewujudan Mumia Api Kebayan Suku Kaum Ibaloi8 Misteri Kewujudan Mumia Api Kebayan Suku Kaum Ibaloi Misteri Kewujudan Mumia Api Kebayan Suku Kaum Ibaloi9 Misteri Kewujudan Mumia Api Kebayan Suku Kaum Ibaloi Misteri Kewujudan Mumia Api Kebayan Suku Kaum Ibaloi10 Misteri Kewujudan Mumia Api Kebayan Suku Kaum Ibaloi

Sehingga sekarang, tercatat 28 mumia api yang boleh dilihat pengunjung di sebuah muzium di Kabayan. Lihatlah mumia api dari dekat, bentuk lekuk tubuhnya masih kelihatan jelas. Hampir semua mumia api di Filipina pun kelihatan membuka mulutnya.Terdapat banyak lagi gua sekitar Kabayan tetapi lokasinya dirahsiakan kerana kerjaan Filipina tidak mahu makan-makan ini dijarah.

sumber

If you enjoyed this post, you should read this: Jom Lihat Bagaimana Kapal Laut Terbesar Di Bina

Misteri Kewujudan Mumia Api Kebayan Suku Kaum Ibaloi
Emas Putih

Nota: