Lenovo Dilaporkan Dalam Perbincangan Untuk Mengambil-Alih Perniagaan PC Milik Fujitsu

Fujitsu merupakan salah satu pengeluar komputer riba, dan beberapa model keluaran mereka turut ditawarkan untuk pasaran tempatan. Walaubagaimanapun, akhir-akhir ini, dengan persaingan sengit perkembangan arena peranti mudah-alih, ramai pengeluar PC menghadapi masalah untuk menghasilkan keuntungan dalam arena PC.

Fujitsu merupakan salah satu daripadanya, dan dilaporkan mereka menghadapi kerugian dalam perniagaan PC. Perkara ini membuatkan mereka ingin menutup atau menjual perniagaan mereka.

Sebelum ini, ia telah diperkatakan mereka dalam perbincangan bersama VAIO dan juga Toshiba untuk bersatu dan hadir dengan sebuah syarikat baru memfokuskan pengeluaran dan pemasaran PC. Namun, perbincangan tersebut dilihat tidak membuahkan sebarang hasil.

Terkini, laporan baru hadir mengatakan Fujitsu dalam perbincangan bersama pihak Lenovo untuk menjual bahagian PC mereka. Sekiranya Lenovo membelinya, ia akan terus mengukuhkan kedudukan mereka dalam arena perkomputeran. Ia turut dikatakan mungkin Fujitsu akan terus mengekalkan sedikit pegangan minoriti pada bahagian mereka, dan Lenovo memegang majoriti pegangan.

Apa pun, sama-sama kita nantikan apakah perkembangan selanjutnya dalam arena perkomputeran ini.

| Artikel penuh | Tech lain


Widget not in any sidebars

Nota: