Kisah Semut Nabi Sulaiman Semut Pertama Masuk Syurga

Fuh.My
Fuh.My – Mencetus Fenomena

Kisah Semut Nabi SUlaiman Semut Pertama Masuk Syurga | Assalamualaikum dan selamt sejahtera diucapkan. Diantara kandungan dalam rukun Iman adalah percaya pada hari kiamat dan juga percaya pada Qada’ & Qadar. Setiap amalan yang kita lakukan sedah semestinya dicatat oleh Malaikat untuk dihitung di akhirat kelak bagi menentukan syurga atau neraka tempat kita.

Lain pula ceritanya bagi haiwan ciptaan Allah yang mana mereka sudah dijamin Syurga. Tapi tahukah anda haiwan apakah yang pertama akan masuk ke Syurga kelak? Dr Fuh ada satu kisah nabi yang hendak dikongsikan. Sama-sama kita renungi dan hayati.

Seekor semut yang pernah berbicara dengan Nabi Sulaiman dan kisah ini terkandung dalam Al Quran. Semut trsebut juga merupakan satu diantara 10 haiwan pertama yang akan memasuki syurga.

Berikut ialah sedikit penerangan dari kisah semut tersebut.

Dan dihimpunkan untuk Sulaiman tenteranya dari jin, manusia dan burung, lalu mereka itu diatur dengan tertib (dalam barisan) sehingga apabila mereka sampai di lembah semut berkatalah seekor semut, “hai semut-semut, masuklah ke dalam sarang-sarangmu agar kamu tidak diinjak oleh Sulaiman dan tenteranya, sedangkan mereka tidak menyedari.”

Maka Nabi Sulaiman tersenyum dengan tertawa kerana mendengar perkataan semut itu. Katanya, “Ya Rabbi, limpahkan kepadaku kurnia untuk mensyukuri nikmat-Mu yang telah Engkau anugerahkan kepadaku dan kepada kedua orang tuaku; kurniakan padaku hingga boleh mengerjakan amal soleh yang Engkau redhai; dan masukkan aku dengan rahmat-Mu ke dalam golongan hamba-hambaMu yang soleh.” (An-Naml: 16-19)

Baca juga:  Kisah Pencuri Melihat 7 Perkara Ganjil Semasa Mengali Kubur

Menurut sejumlah riwayat, pernah suatu hari Nabi Sulaiman as bertanya kepada seekor semut, “Wahai semut! Berapa banyak engkau perolehi rezeki dari Allah dalam waktu satu tahun?”

“Sebesar biji gandum,” jawabnya.

Kemudian, Nabi Sulaiman memberi semut sebiji gandum lalu memeliharanya dalam sebuah botol. Setelah genap satu tahun, Sulaiman membuka botol untuk melihat nasib si semut. Namun, didapatinya si semut hanya memakan sebahagian biji gandum itu.

“Mengapa engkau hanya memakan sebahagian dan tidak menghabiskannya?” tanya Nabi Sulaiman.

“Dahulu aku bertawakal dan pasrah diri kepada Allah,” jawab si semut. “Dengan tawakal kepada-Nya aku yakin bahwa Dia tidak akan melupakanku. Ketika aku berpasrah kepadamu, aku tidak yakin apakah engkau akan ingat kepadaku pada tahun berikutnya sehingga boleh memperoleh sebiji gandum lagi atau engkau akan lupa kepadaku. Kerana itu, aku harus tinggalkan sebahagian sebagai bekal tahun berikutnya.”.

Wallahualam

Sumber

If you enjoyed this post, you should read this: Rating

Kisah Semut Nabi Sulaiman Semut Pertama Masuk Syurga
Dr Fuh

Nota: