Bukti Kukuh Gambar Sphinx Diliputi Salji Adalah Palsu

Fuh.My
Fuh.My – Mencetus Fenomena

Bukti Kukuh Gambar Sphinx Diliputi Salji Adalah Palsu | Assaalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Teacher Muja mengakui mudah tertipu dengan apa yang dikongsi di laman sosial. Sebab tulah Teacher Muja tak suka ditipu kerana Teacher Muja lebih cenderung mempercayainya berbanding untuk mencurigainya.

Sebelum ni Teacher Muja dedahkan tentang gambar piramid diliputi salji palsu. Kali ini Teacher Muja nak dedahkan juga gambar palsu yang disebarkan di laman sosial iaitu gambar Sphinx diliputi salji. Kedua-dua gambar di bawah ini muncul apabila salji turun di Kaherah selepas lebih 100 tahun.

sphinx diliputi salji 300x223 Bukti Kukuh Gambar Sphinx Diliputi Salji Adalah Palsu

gambar sphinx diliputi salji adalah palsu 300x222 Bukti Kukuh Gambar Sphinx Diliputi Salji Adalah Palsu

Gambar yang menunjukkan Sphinx diliputi dengan salji itu tersebar luas di media sosial pada hari Jumaat apabila dunia dikejutkan dengan salji yang turun di Mesir selepar bertahun-tahun. Walaubagaimanapun, ternyata kedua-dua gambar itu adalah palsu.
Yang  sebenarnya, Sphinx di dalam gambar itu adalah model miniatur di taman tema Tobu World Square di Jepun yang diposkan pada 14 Disember 2013.
model sphinx miniatur 225x300 Bukti Kukuh Gambar Sphinx Diliputi Salji Adalah Palsu
Taman tema tersebut juga mempunyai beberapa model replika lain termasuklah Lapangan Terbang Narita, Pyramid Mesir dan Versailles.
Tobu World Square theme park in Japan 300x113 Bukti Kukuh Gambar Sphinx Diliputi Salji Adalah Palsu
Kesimpulannya, apa yang kita nampak seperti benar dengan mata sendiri juga berkemungkinan besar adalah tidak benar. Mata sendiri pun boleh menipu, apatah lagi orang lain. Teacher Muja harap tidak berlaku lagi perkara begini yang mungkin ada kesan negatif yang kita tidak tahu kewujudannya. Moga tiadalah. Wassalaam.

Incoming search terms:

If you enjoyed this post, you should read this: MusicGroup

Bukti Kukuh Gambar Sphinx Diliputi Salji Adalah Palsu
muja

Nota: