Basikal Pelik Berbentuk Kapsul Arion1

Fuh.My
Fuh.My – Mencetus Fenomena

Basikal Pelik Berbentuk Kapsul Arion1 | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Siapa antara kalian suka mengayuh basikal? Wah, ramainya angkat tangan. Teacher Muja pun suka sangat mengayuh basikal. Lama tak kayuh.

Dulu, kalu boleh naik basikal lepas tangan kira hebat sangat dah. Tapi, melihatkan basikal pelik berbentuk kapsul yang dinamakan Arion1 ni, musykil juga. Terfikir macam mana nak kayuh.

££ MAIN ARION1 Basikal Pelik Berbentuk Kapsul Arion1

Arion1 direka dengan menggunakan fiber karbon telah direka oleh para pelajar dari Universiti Liverpool dalam percubaan memecahkan rekod kuasa pedal.

££ ARION1 Basikal Pelik Berbentuk Kapsul Arion1

Percaya atau tidak, objek yang berbentuk kapsul ini adalah sebuah basikal yang akan mencoretkan sejarah sebagai basikal paling laju pernah dikayuh dalam sejarah.

basikal pelik arioni Basikal Pelik Berbentuk Kapsul Arion1

Arion1 yang direka dengan rekaan bergaris arus ini direka oleh para pelajar untuk mencapai kelajuan sehingga 90mph.

“Projek ini bukanlah suatu pekerjaan yang ringkas tetapi pada peringkat ini, hanya dalam 6 bulan, kami dalam posisi yang baik,” kata salah seorang daripada pencipta Ben Hogan, 22.

“Kami memahami apa yang kami perlu lakukan untuk mencapai matlamat kami dan kami bersedia untuk menghadapi percubaan yang menunggu di hadapan.”

Kami telah berusaha untuk mengemudi jalan di bandar atas basikal ini yang sepenuhnya dibaluti oleh pelindung fiber karbon dan memberikan pengayuhnya dengan pemandangan jalan melalui sebuah kamera dan monitor komputer.

Dia mengayuh ayat pelik ini yang dikatakan 40 kali lebih aerodinamik daripada kereta super Bugatti Veyron, dalam posisi terbaring yang hanya beberapa sentimeter daripada tanah.

Rekod sedia ada kelajuan basikal dengan kuasa pedal adalah 83.1mph, yang ditetapkan oleh kumpulan Dutch pada tahun 2012.

Baca juga:  Misteri Kubur Tempayan Berusia 200 Tahun

Kumpulan Liverpool ini menjangkakan prototaip basikal Arion1 ini akan siap dalam masa setahun dengan World Human Power Speed Challenge di gurun Nevada pada November akan datang untuk menjadi peluang kepada mereka melakarkan sejarah.

Hebatkan? Inilah kuasa kreativiti. Kalaulah Teacher Muja pun kreatif macam ni, alangkah indahnya. Moga suatu hari nanti, akan ada rakyat Malaysia yang berwawasan dan mampu mencipta sesuatu yang hebat sebegini. Insya Allah. Wassalaam.

If you enjoyed this post, you should read this: safecss

Basikal Pelik Berbentuk Kapsul Arion1
muja

Nota: