Azean Irdawaty Meninggal Dunia

Fuh.My
Fuh.My – Mencetus Fenomena

Azean Irdawaty Meninggal Dunia – Innalillah | Al-Fatihah. Pemergian primadona filem Melayu, Azean Irdawaty diterima dengan tenang oleh penggiat seni tempatan. Terkejut Dr Fuh dengar berita primadona Azean Irdawaty meninggal dunia.

Azean Irdawaty Meninggal Dunia

azean irdawaty meninggal dunia Azean Irdawaty Meninggal Dunia

Tinggal kenangan – Gambar benjy bersama ibu tersayang Azean Irdawaty

PRIMODANA filem Melayu, Azean Irdawaty, 63 tahun meninggal dunia di Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) Petaling Jaya Selangor malam ini.

Allahyarham menderita sejak lima tahun lalu akibat penyakit tumor dan lymphedema yang dihidapinya.

Difahamkan, pelakon itu meninggal dunia kira-kira jam 8.30 malam di depan suaminya. Khairil Anwar dan juga anak-anak.

Ini disahkan oleh Pengarang hiburan Berita Harian, Hanizam Abdullah atau dikenali sebagai Kak Cham menerusi Twitternya sebentar tadi.

“Kita pasti merindui dia. Alfatihah seniwati Azean Irdawati yang kembali ke rahmatullah sebentar tadi. Alfatihah,” katanya.

Pemergian Azean turut mendapat reaksi daripada beberapa rakan artis yang mengucapkan takziah antaranya adalah Umie Aida.

Allahyarham merupakan pelakon yang mula mencipta nama sebagai penyanyi pada era 70-an dan namanya meledak di layar perak akhir 70-an setelah membintangi filem Esok Masih Ada arahan Tan Sri Jins Shamsuddin.

Di layar perak, Azean merupakan pemenang sebanyak dua kali trofi Pelakon Wanita Terbaik di Festival Filem Malaysia pada tahun 1980 menerusi filem Esok Masih Ada dan Langit Petang pada tahun 1982.

Allahyarhamah cukup dikenali menerusi watak Auntie Zai lakonan terbaiknya dalam filem Layar Lara arahan Datin Paduka Shuhaimi Baba.

Menerusi watak Tok Wan dalam filem Waris Jari Hantu, sekali lagi Allahyarhamah membawa pulang trofi Pelakon Pembantu Wanita Terbaik FFM pada 2008.

Filem terakhir lakonannya ialah menerusi filem terakhir arahan Allahyarham Yasmin Ahmad, Talentime pada tahun 2009.

Selain filem, Allahyarham turut dikenali di skrin televisyen antaranya drama Aishah 50 Sen, Ratu Jamu, Kembali dan Najihah.

Allahyarham meninggalkan suami, Khairil Anwar Z.M Rashidi dan tiga orang anak, Khaeryll Benjamin, Elza Irdalynna dan Inessa Irdayanty. – Sinar Harian

Takziah Dr Fuh ucapkan kepada keluarga Allahyarhamah Azean Irdawaty. Sama-sama kita hadiahkan surah Al-Fatihah kepada beliau dan berdoa agar roh beliau dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman. Innalillah.

Incoming search terms:

If you enjoyed this post, you should read this: People

Azean Irdawaty Meninggal Dunia
Dr Fuh

Nota: