10 Fenomena Alam Yang Membingungkan Saintis

Fuh.My
Fuh.My – Mencetus Fenomena

10 Fenomena Alam Yang Membingungkan Saintis | Banyak fenomena alam yang masih menjadi misteri bagi para penyelidik . Walau telah berusaha keras untuk menyelesaikan misteri itu , namun mereka belum berjaya menguak apa yang terjadi di sebalik misteri itu .

Dilapor Daily Mail , Selasa 24 Disember 2013 , berikut 10 fenomena aneh yang sampai kini masih membuat penyelidik berkerut dahi :

1 . Cahaya Gempa

Cahaya Gempa 10 Fenomena Alam Yang Membingungkan Saintis

Cahaya yang muncul sebelum dan selepas terjadinya gempa sampai kini masih membingungkan penyelidik . Ahli fizik Itali, Cristiano Ferugia sebelumnya telah melaporkan cahaya gempa muncul pada 2000 SM . Namun ahli bumi masih mempersoalkan fenomena itu . Sampai kemudian muncul cahaya gempa pada gempa Matsushiro Jepun pada 1966 .

Tapi fenomena cahaya itu kian membingungkan . Sebab cahaya itu muncul dalam banyak warna dan bentuk berbeza . Pelbagai teori cuba menjelaskan fenomena aneh itu . Mulai dari akibat panas yang disebabkan geseran , gas radon dan piezoe – elektrik .

Pada 2003 fizik NASA Dr Friedemann Freund menunjukkan cahaya gempa disebabkan aktiviti elektrik pada batu . Menurutnya , gelombang gempa bumi boleh mengubah sifat elektrik silikon dan oksigen yang mengandungi mineral . Ini membolehkan gelombang menghantar arus dan memancarkan cahaya .

Tapi teori itu dipersoalkan Profesor David Brumbaugh , penyelidik Arizona Earthquake Information Center di Flagstaff , Arizona . Ia berkata , teori Freund hanyalah jawapan selamat , meski ia berkeyakinan sebenarnya fenomena itu lebih rumit .

2 . Garis Pasir Misteri

Garis Pasir Misteri 10 Fenomena Alam Yang Membingungkan Saintis

Fenomena garis corak yang terhampar pada padang pasir seluas 450 Km2 di pesisir dataran Peru , mengundang misteri bagi penyelidik . Pola garis itu menunjukkan reka bentuk geometri , gambar binatang , tumbuhan dan tokoh manusia. Garis itu kelihatan sangat besar dari udara .

Penyelidik menduga garis itu diciptakan komuniti kuno , orang Nazca pada 500 SM dan 500 M. Namun sampai kini tak ada yang tahu mengapa itu terjadi .

Arkeologi berusaha mempelajari garis itu . Awalnya ahli mendakwa reka bentuk garis bahagian dari kalendar astronomi , namun hal itu masih diragukan .

Sejak 1997 , kerjasama penyelidik Peru – Jerman mengalihkan perhatian kajian pada sejarah dan budaya komuniti yang mencipta garis misteri itu .

Baca juga:  Keindahan Perkampungan Hobbit ( The Lord Of the Rings) di NZ

Fenomena itu kian jadi misteri . Pada 2012 , penyelidik Universiti Yamagata Jepun membuka pusat penyelidikan pada laman web garis itu sebagai sebahagian projek penyelidikan selama 15 tahun . Penyelidik Jepun akan mempelajari lebih daripada 1,000 gambar bergaris dari laman itu .

3 . Navigasi Rama – Rama

Navigasi Rama Rama 10 Fenomena Alam Yang Membingungkan Saintis

Bagaimana cara rama – rama berhijrah selama musim sejuk masih menjadi tanda tanya bagi penyelidik. Rama – rama jenis Monarch butterfly di Amerika Utara tercatat berhijrah ribuan batu ke arah selatan sepanjang musim sejuk .

Pada 1950 – an , pakar haiwan telah memulakan pengesanan penghijrahan rama – rama itu . Saat itu diketahui tujuan rama – rama ini yakni gunung Mexico .

Namun ternyata itu bukan tujuan akhir , rama – rama jenis itu kebelakangan ini mensasarkan 12 hingga 15 gunung Mexico . Penyelidik masih belum mengetahui kenapa boleh rama-rama mencapai gunung sebanyak itu .

Terdapat teori yang menjelaskan rama-rama berhijrah mengikuti arah matahari . Tapi pertanyaannya , kenapa boleh sampai sejauh 15 gunung ?

Teori lain menyebutkan kekuatan geomagnetik memimpin rama – rama untuk jadi navigasi tempat penghijrahan .

4 . Bola Petir

bola Petir 10 Fenomena Alam Yang Membingungkan Saintis

Bola petir telah menjadi fenomena yang digambarkan saat dan setelah terjadinya badai . Beberapa teori menjelaskan bola petir merupakan sebuah plasma , bahan dari zarah yang terion .

Teori lain mengatakan bola petir itu hasil proses chemiluminescent , cahaya yang terjadi kerana reaksi kimia .

Penyelidik pada US Air Force Academy di Colorado As sebenarnya telah mencipta bola plasma putih terang yang dihasilkan dari percikan elektrik berdaya tinggi . Tapi penyelidik tak yakin hal itu merupakan bola petir . Alhasil , bola petir masih jadi misteri .

5 . Batu Bergerak

Batu Bergerak 10 Fenomena Alam Yang Membingungkan Saintis

Di kawasan Racetrack Playa , Taman Negara Death Valley di California , terdapat fenomena aneh yang membuat penyelidik pening .

Terdapat batu yang berpindah dengan sendirinya sejauh ratusan meter . Anehnya lagi , batu – batu itu beratnya mencapai 25 kg . Penyelidik geologi California kemudian mengesan 30 batu .

Hasil analisa , kebanyakan batu berpindah pada musim sejuk . Hal ini memunculkan teori kekuatan ais dan angin memindahkan batuan itu .

Sementara teori lain menunjukkan sumbangan alga lendir dan faktor getaran seismik .

Sedangkan kajian pasukan Dr Gunther Kletetschka dari Academy of Science Republik Czech dan Charles University , Prague menunjukkan sumbangan ais yang melekat pada batu itu , yang membeku lebih lama dari ais di sekeliling batu . Keadaan ini mengurangkan kuasa antara kedudukan batu dengan permukaan Playa , dengan demikian batu boleh terdorong oleh angin .

Baca juga:  10 Individu Yang Berhak Menggunakan Cermin Gelap

6 . Suara Misterius

Gangguan suara dengungan ( Hum ) menjadi misteri bagi warga Bristol , barat daya Britain hingga Bondi , Sydney Australia .

Tak semua orang boleh mendengar dengungan kecil itu . Disebutkan hanya satu dari 20 orang yang dapat merasakan gangguan suara itu .

Tahun lalu , seorang warga Beaufort di County Kerry , Ireland memohon dewan tempatan untuk meneliti suara mieterius itu . Warga sempat menyalahkan pam air yang diduga sebagai sumber gangguan suara . Namun selepas majlis tempatan mematikan pam air , suara tetap muncul .

Di lokasi lain , saintis angkat bicara dengan suara misteri itu . Saintis beranggapan gangguan itu berkaitan dengan tinnitus .

Tinnitus merupakan istilah perubatan untuk pendengaran suara yang tak tampak sumber suara . Suara yang muncul boleh keras atau lembut . Saintis juga meneka gangguan suara berasal dari bunyi bising aktiviti industri atau suara dari bukit pasir . Nyatanya , sampai kini masih jadi misteri .

7 . Kitaran 17 Tahun cengkerik

Kitaran 17 Tahun cengkerik 10 Fenomena Alam Yang Membingungkan Saintis

Pada tahun ini penyelidik dikejutkan dengan kemunculan spesies cengkerik yang tak pernah muncul sejak 1996 .

Selepas 17 tahun , pada musim panas tahun ini , tiba – tiba muncul berbilion Magicicada septendec , sejenis belalang terbesar asli dari AS , keluar dari tanah untuk mencari pasangan . Dua atau tiga minggu kemudian mereka mati .

Saintis berspekulasi kitaran hidup 17 tahun jangkrik itu untuk mengelakkan dengan kitaran pemangsa .

Penyelidik menyebutkan hidup cengkerik tak sama dengan masa hidup pemangsa yang mempunyai kitaran kehidupan dua atau tiga tahun . Disebutkan cengkerik mengelakkan pemangsa dengan usia hidup lebih lama atau lebih singkat dari usia hidup pemangsa mereka .

Penyelidik masih belum dapat mengesan bagaimana kitaran hidup cengkerik itu .

8 . Hujan Haiwan

Pada Januari 1917 seorang ahli biologi , Waldo McAtee membentangkan adanya hujan ikan yang melanda wilayah Minnesota , Amerika Syarikat dan United Kingdom .

Sementara di wilayah Odzaci , Serbia telah terjadi hujan katak . Pada 2009 lalu wilayah Nanao dan Hakusan Jepun dilanda hujan berudu . Fenomena aneh ini mengundang komen penyelidik .

Umumnya , penyelidik masih ragu-ragu dengan fenomena hujan haiwan . Namun ahli fizik Perancis pada abad ke – 19 berteori , haiwan terbawa oleh angin kencang kategori puting beliung dan menjatuhkan pada suatu wilayah . Menurut ahli fizik itu , ikan bahkan boleh disedut dari tasik dan membawa ke daratan .

Baca juga:  Biar Betul. Rebus Telur Ayam Guna Air Kencing?

9 . Bola Batu Giant

Bola Batu Gian 10 Fenomena Alam Yang Membingungkan Saintis

Pada 1930 – an di kawasan Costa Rica dijumpai bola raksasa berdiameter 2 meter . Belum jelas budaya dan tujuan apa bola batu itu diciptakan .

Penanggalan bola yang dikenali dengan Great Ball of Costa Rica itu diketahui menunjukkan tahun 600 dan 1,000 Masihi . Malangnya , tak ada catatan komuniti budaya apa yang mencipta bola itu . Apakah itu diwariskan oleh penjajah Sepanyol atau dibuat oleh penduduk setempat . Masih misteri .

Kajian pernah dilakukan arkeologi Doris Stone apda 1943 , yang memetakan pengedaran batu bola raksasa itu .

Sementara antropologi University of Kansas Profesor , John Hoopes menolak teori bola batu yang dikaitkan dengan bandar yang hilang dan batu itu merupakan bahagian dari kapal .

Sampai kini masih diselidiki asal usul bola batu yang disebut Las Bolas oleh penduduk setempat .

10 . Fosil Palsu

fosil palsu 10 Fenomena Alam Yang Membingungkan Saintis

Fosil merupakan salah satu penanda adanya sejarah pada masa lalu . Namun fosil yang ditemui di wilayah Sussex , Piltdown , Britain telah menuai kontroversi berdekad lamanya.

Penemuan bermula pada 1911 . Ahli arkeologi amatur Charles Dawson mengumpulkan serpihan tulang yang diduga manusia berumur 500,000 tahun . Penemuan itu kemudian dinamakan manusia berotak besar atau Piltdown Man .

Struktur otak besar serpihan itu sempat membuat saintis yakin serpihan itu merupakan mata rantai hilang antara manusia dan kera .

Tapi pada 1950 , Piltdown Man ternyata hoax . Rahang fragemen itu ternyata tak serupa kera . Dan selepas digabungkan dengan tengkorak manusia yang sakit ia menunjukkan usianya kurang dari 1,000 tahun . Analisis kimia menunjukkan tengkorak itu ternoda sehingga tampak kelihatan lebih tua .

sumber

Incoming search terms:

If you enjoyed this post, you should read this: Lautan Bunga Rapeseed Yang Mempersonakan. Subhanallah!

10 Fenomena Alam Yang Membingungkan Saintis
Emas Putih

Nota: